istoric

La sfarsitul anului 1999, la data de 1 noiembrie, s-a infiintat la Husi Ansamblul Folcloric "Trandafir de la Moldova". Initiativa apartine actualului dirijor si coregrafului ansamblului, respectiv d-l Valerica Petraru si d-l Virginel Solomon, la care s-au adaugat, imbratisand aceasta idee, directorul Casei de Cultura ,,Alexandu Giugaru'' din localitate, d-l Sergiu Gaina si coregraful Centrului de Creatie Vaslui, d-l George Ilascu. La acestia s-au alaturat alti iubitori de folclor, unii fosti membri ai ansamblului folcloric de amatori, ,,Stejarelul'', care de-a lungul periplului lor artistic in Europa, au incantat auditorii din Franta, Belgia, Elvetia, Polonia, Italia, Turcia, Germania, Cehia, Ungaria, Rep. Moldova.

Ansamblul Folcloric "Trandafir de la Moldova "din Husi, prezinta pe scena, in special, manifestari folclorice ale provinciei istorice in care este situat municipiul Husi , adica zona Moldova. Costumul dansatorilor impresioneaza prin simplitatea sa aparenta, care ascunde de fapt un deosebit rafinament. Ornamentele sugereaza armonia si seninatatea, precum si buna dispozitie proprie moldovenilor, dorinta de puritate, deoarece in contumatia zonei predomina culoarea alba.

Piesele vocale si instrumentale interpretate, se grupeaza in doua categorii; doine si cantece doinite, exprimand melancolie, tristete, uneori legata de dragostea neimpartasita, dar, de cele mai multe ori, zugravesc sentimente si stari complexe ; cantecele propriu-zise pot fi de dragoste, de joc si exprima bucuria, atunci cand ea este impartasita. Se mai folosesc si catrene versificate, care sustin melodiile de dans si au un continut satiric - asa-numitele "strigaturi", care exprima, in termeni populari, trasaturi proprii comunitatii.

Dansurile populare se pot imparti si ele in doua mari categorii : horele, care sunt lente, interpretate in cerc si sugereaza prin miscarea dansatorilor rotatia soarelui, a lunii si a stelelor pe cer; a doua categorie, cuprinde aspecte mai variate, respectiv sarba si jocuri de perechi. Dansurile sunt acompaniate de orchestra in componenta specifica zonei noastre, avand un numar nu prea mare de instrumentisti. Predomina instrumentele de suflat traditionale, acestea fiind fluierul si naiul; la acestea adaugandu-se, pentru diversitate sonora, clarinetul si trompeta. Dintre instrumentele traditionale cu coarde, se folosesc cobza si vioara, ele fiind sustinute, mai nou, de viola si contrabas. Percutia se realizeaza cu toba si/sau tambalul.

Transilvania este reprezentata in repertoriul ansamblului prin dansuri si piese orchestrale din principalele subzone: Maramures, Bihor, Somes. De data aceasta, costumul este mult mai fastuos, bogat in culori, incarcat de ornamente. Palariile incarcate cu pene de paun si gagii, (pantaloni specifici nordului Transilvaniei), facand o nota distincta. Dansurile alterneaza intre miscari armonioase, usoare si dansuri barbatesti, foarte rapide si pline de forta. Instrumentele muzicale folosite sunt in general aceleasi, insa predomina vioara si toba .

Sudul tarii, Oltenia si Muntenia, sunt reprezentate de un extraordinar dans barbatesc "Calusul", sau "Calusarii". La originea dansului s-a aflat o practica magica prin care erau vindecati cei care sufereau de afectiuni psihice, boli care erau considerate ca provenind de la fiinte fantastice, numite in credinta populara "Iele", sau "Rusalii". De altfel, de acest joc, al calusarilor, este legata sarbatoarea numita "Cincizecimea", ,,Pogorarea Sfantului Duh", popular numita "Rusaliile". Calusarii prezinta insa si aspecte anterioare crestinismului; jocul a fost legat ca origine si de stravechiul cult al soarelui . Elementele costumului au semnificatii magice, iar la steagul calusarilor se leaga pelin, busuioc si usturoi, plante considerate si ele magice si care ii apara pe dansatori de duhurile rele. Mentionam ca, pentru prima oara, dansul calusarilor a fost interpretat la Londra, in 1938.

De asemenea, Ansamblul Folcloric "Trandafir de la Moldova " are in repertoriul sau datini si obiceiuri, prin care locuitorii Moldovei intampina sarbatorile laice legate de Craciun si Anul Nou. Aceste momente sunt considerate ca timp cu semnificatii aparte, in care stramosii se intorc pe pamant; interpretii se mascheaza, animalele ocrotitoare fiind invocate prin costumatii si masti specifice, dansatorii imitandu-le comportamentul, iar muzica, foarte zgomotoasa, ca si pocniturile de bici, avand drept rol alungarea duhurilor rele.

Ansamblul Folcloric "Trandafir de la Moldova", a participat la emisiuni televizate in direct - documentare dedicate special ansamblului nostru.

In anul 2000, am participat la Festivalul International de Folclor "Pestisorul de Aur "de la Tulcea, unde am atras atentia specialistilor in folclor, presedintele CIOFF - Romania, d-l Marin Barbu si maestrului coregraf Theodor Vasilescu, artist emerit, obtinand "Premiul pentru prezentare scenica si interpretare de exceptie" si Trofeul Festivalului.

In anul 2001 am participat, la sugestia presedintelui CIOFF, la Festivalul International de Folclor "Ana Lugojana", unde am surprins placut prin originalitatea si acuratetea interpretarii.

In anul 2002 am reprezentat Romania la Festivalul International de Folclor de la Karsyaka -Turcia, cucerind Trofeul Festivalului.

In anul 2002 am participat la Festivalul International de Folclor "Flori alese de pe Crisuri"- Oradea, unde am obtinut Diploma ,,Pentru calitatea exceptionala a punerii in scena si a interpretarii jocului traditional''.

In anul 2003 am reprezentat Romania la un Festival international Sicilia-Italia

In anul 2005 Festival des enfants du Monde de Saint Maixent l'Ecole- Franta

Elvetia- Vevey Montreaux si Lausanne spectacole pentru turisti

In anul 2007 Am participat la trei festivaluri de folclor in Germania;Schezel ,Shlitz ,Wismar.

In anul 2009 am reprezentat Romania la un spectacol de ziua Natioanala a Romaniei la Padova -Italia.

In anul 2011 am participat la sarbatoarea Culturilor -Cernuso sur Naviglio -Milano-Italia

Festivalul International de Folclor Cantecele Muntilor Sibiu

In anul 2012 Ucraina si republica Moldova in cadrul proiectului “Sapte etnii la Marea Neagrã – asa de diferiti precum suntem

2012 participam la doua festivaluri Internationale de folclor Galati-Doina Covurluiului si Tulcea Pestisorul de aur.

Anul acesta 2013 vom participa in luna August la festivalul international de folclor Ana Lugojana -Lugoj

La aceste trofee, care se afla in vitrina ansamblului, se adauga numeroase spectacole folclorice sustinute in compania unor mari solisti de muzica populara, excelenti mesageri ai cantecului traditional : Mioara Velicu, Laura Lavric, Daniela Condurache, Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, Sava Negrean Brudascu, Irina Loghin, Elisabeta Turcu si Sofia Vicoveanca.

Pentru ca aceste nestemate folclorice si coregrafice sa nu dispara, ne ingrijim ca tinerele generatii sa preia stafeta de la actualii membri ai ansamblului ; in acest sens sunt in pregatire inca doua generatii de elevi care bat la poarta afirmarii artistice.

Contact : trandafir@husi.ro

Tel: 0040764584668